Pengikut

Selasa, 10 Mei 2011

PertemuanKekadang kita terfikir dan memikirkan mengenai mengapa aku ditemukan dengan dia, dengan dorang, kwan2 kelas n tempat kerja? kenapa aku boleh bertemu ngn orang camni?Bertemu dengan kekasih hati?

Kalau kita bertemu ngn abg2 n akak2 salesman n sales gurl yg jual buku2 kanak itu, apa yang boleh pelajari dari dorang?Mengapa kita bertemu ngn mereka?Mungkin ada dikalangan kita xsedar or ada yg sedar..Maybe ada yg terpikir dbenak hati, " kesian akak ni kena jual buku2 tu, baru aku tahu bukan senang mahu mencari rezeki, susah payah mereka..".

Ada yang tension jumpa kekasih yang camni la, camtulah.. "Camnelah aku leh suka kat mamat/minah ni ha? buat sakit hati je kenal ngn dia ni, sumpah aku xnak jumpa orang cam dia!!"

Dan ada dikalangan kita yang tersalah jumpa rakan2 n kawan, kawan2 yang menyakitkan hati dan yang tidak sekepala ngn kita dan ada kawan yang makan kawan..

Dan ingatlah wahai rakan-rakan... : 

 يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَـٰكُم مِّن ذَكَرٍ۬ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَـٰكُمۡ شُعُوبً۬ا وَقَبَآٮِٕلَ لِتَعَارَفُوٓاْ‌ۚ إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ۬
"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." - [Al Hujurat: 13]

Hakikatnya selama kita hidup dimuka bumi ini, kita kan bertemu dengan pelbagai jenis manusia dan pelbagai ragam.... 

Mengapa Allah menemukan kita dengan mereka?:  
a)Untuk lita'arafu..
b)Untuk berkenalan. Untuk mengetahui, memaknai manusia lain.
c)Untuk menyedari betapa beruntungnya kita, mahupun rendahnya kita berbanding manusia lain.
d)Untuk kita sering berlumba-lumba menggapai taqwa tanpa membeza-bezakan manusia lain.

Namun, tentu kita akan bertemu dengan manusia yang tidak serasi dengan kita serta berlainan segalanya.Sehingga sekecil-kecil perbezaan kita menjadi besar dan dijadikan hujah untuk menjauhkan diri, apatah lagi terkadang sehingga memutuskan silaturrahim.Walaupun diri kita dengan dia, satu aqidah, satu kefahaman dan satu cinta pada Allah..Dan kita bertanya, mengapa diri kita dan dia, begitu jauh sekali? Di situlah, kita kena sentiasa berusaha untuk mencari titik persamaan...

Adakah kita bertemu dengan orang yang salah?

Sebenarnya tidak sama sekali..
Sebenarnya setiap pertemuan dengan sesorang itu telah pun dirancang oleh Allah.. Allah itu Maha Adil dan Maha Mengetahui.. Allah telah mengaturkan setiap apa yang berlaku dalam hidup kita ini, dan setiap pertemuan sesama manusia itu mesti ada hikmah dan ada benda yang tersirat utk kita..

Dan pertemuan kita dengan mereka yang salah itu sebenarnya banyak mengajar kita.. Allah memberi kita peluang untuk belajar sesuatu darinya..Kita tidak boleh menyalahkan sape2 dan diri kita atas pertemuan itu, kerana semuanya telah dirancang olehNYA.. Dan sebenarnya pertemuan kita dengan seseorang itu merupakan satu bahagian2 yang mempunyai pelbagai hikamh dan kebaikan, bergantung pada diri kita untuk memperoleh manfaat dari setiap pertemuan itu.. Walaupun pertemuan itu mempunyai banyak kekurangan, kesakitan dan menyeksaan, tapi diri kita perlu teguh kuat menghadapinya kerana pada suatu hari nanti pasti Allah memberi ganjaran kepada diri kita dengan apa yg kita hadapi dengan pertemuan itu....Allah mesti menetapkan sesuatu kepada kita sekiranya kita yakin denganNYA..

Yang penting kita perlu banyakkan bersabar n berdoa kepada Allah.. Kuatkan hati, dan tabahkan hati kita.. yang penting kita mesti kembali kepada nYA, kerana DIA yang menentukkan segalanya..


sumber rujukan : http://www.iluvislam.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan